maandag 2 juli 2012

Zondag 8 juli 2012 : 2e Big Jump in Aalst : “Spring mee voor proper water”

Op zondag 8 juli 2012 - om 15 uur stipt - springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven !
Natuurpunt Afdeling Aalst en De Aalsterse Klimaatkoepel (DâK) organiseren op zondag 8 juli de tweede editie van de ‘Big Jump’ in Aalst. Om 15u springen we met zo veel mogelijk Aalstenaars in de Dender aan de jachthaven bij de Zwarte Hoekbrug in de Denderstraat, net als honderden andere mensen in andere rivieren, waterlopen en meren om aandacht te vragen voor proper en zuiver water.

“We roepen iedereen op om massaal mee te springen,” “Het is heerlijk om te kunnen zwemmen in proper water in open lucht. Zuiver water is ook nodig om onze natuur weer gezond te maken - in de stad en op het platteland. We willen waterlopen die bruisen van leven, met vissen, vogels, en otters. Die moeten een kans krijgen in Vlaanderen.”
Big Jump wordt in heel Europa georganiseerd. In België gaat de actie door op 33 locaties waaronder Aalst. Meer info op http://www.bigjump.be/.

Heel wat waterlopen zijn nog steeds gebetonneerd, ingedamd of rechtgetrokken. Daardoor wordt ons water versneld afgevoerd, wat tot overstromingen kan leiden bij hevige regens. Ze verliezen daardoor ook hun schoonheid en de kans op een bloeiende rijkdom aan planten en dieren verdwijnt. Wandelaars, fietsers, kanovaarders, roeiers, duikers, vissers, natuurliefhebbers, booteigenaars, buurtbewoners, zwemmers en andere waterdieren moeten allemaal kunnen genieten van propere en levende rivieren. Zuiver water alleen is niet genoeg, voor e natuur zijn er ook groene oevers nodig.

Big Jump in Aalst

We springen in het water om aandacht te vragen voor een propere Dender met groene oevers.
Want volgens de ‘Europese Kaderrichtlijn Water’ moet ook de Dender tegen 2015 zo proper zijn dat iedereen er weer veilig in kan zwemmen.
Iedereen is welkom om mee te springen of te zwemmen.
Zorg wel voor schoeisel en probeer je zo origineel mogelijk te verkleden; er wacht je misschien een mooie prijs. Kinderen mogen meedoen mits begeleiding. Dankzij de medewerking van de stad Aalst is er waakzame bijstand van de brandweer en het Rode Kruis verzekerd.

Koudwatervrees? Geen probleem, je kan na de sprong aan de stand van Aquafin een warme, zachte én gratis badhanddoek met een illustratie van tekenaar Jan Bosschaert afhalen. Maar ... je moet dan wel vooraf registreren. Ook de leukste afdroog-foto's maken dit jaar weer kans op een mooie prijs.

Er zijn kraampjes met spijs en drank en aan de stands van Aquafin, JNM, De Waterkant, Natuurpunt… vind je informatie over de natuur in en om het water.

We gaan langs de Denderoever ook op zoek naar kleine waterdiertjes die ons meer vertellen over de verbeterende waterkwaliteit. Een aanrader voor gezinnen met kinderen.

Afspraak op zondag 8 juli vanaf 14.00 uur aan de jachthaven van Aalst bij de Zwarte Hoekbrug in de Denderstraat te Aalst.

Vanaf 14.30 uur gaan we op zoek naar waterdiertjes langs de Denderoever en onderzoeken we de waterkwaliteit.

Om 15.00 springen we in het water en rond 15.30 uur reiken we de prijs uit aan de origineelst verklede deelnemers.

Info : Rik De Baere 053 21 29 13 - 0476 88 71 29 - rik.debaere@telenet.be

Je vindt ons ook op Facebook !

De Big Jump is een initiatief van European Rivers Network (ERN), met als bezieler Roberto Epple. ERN coördineert het evenement op Europees niveau.

http://www.bigjump.org/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten