dinsdag 16 februari 2010

Charter van de Aalsterse Klimaatkoepel

CHARTER van De Aalsterse Klimaatkoepel


In de vorige blog las u een oproep om lid te worden van DâK.
Daarbij is sprake van het "Charter" van de Aalsterse Klimaatkoepel, dat hopelijk uw steun krijgt. Dat charter vindt u in deze bijdrage.


Wat wil De Aalsterse Klimaatkoepel (DâK) bereiken ?
DâK is een feitelijke vereniging die in Aalst de doelstellingen van de Klimaatcoalitie
(zie: http://www.klimaatcoalitie.be/) mee wil helpen realiseren, door bewustmaking over de problematiek van de klimaatverandering en door concrete lokale initiatieven. DâK is een pluralistisch platform dat streeft naar samenwerkingsverbanden van zo veel mogelijk mensen en verenigingen die daar in en rond Aalst mee aan willen werken.

Wie kan lid worden van DâK ?
Zowel individuele personen als verenigingen, scholen, bedrijven, KMO's, enz. kunnen aansluiten bij de Aalsterse Klimaatkoepel. Ze wonen of zijn gevestigd in Groot-Aalst, maar ook mensen en verenigingen uit de regio zijn welkom.
In de regio Geraardsbergen-Lierde en in Oudenaarde bestaan al klimaatkoepels, en we hopen dat ook in omliggende steden en gemeenten lokale klimaatkoepels groeien.

Hoe word je lid van Dâk ?
Je laat weten dat je de doelstellingen van de Klimaatcoalitie onderschrijft en in Aalst wil steunen. Concreet vragen we het onderstaande charter van DâK te onderschrijven.
Hoe ?

Je stuurt een mailtje naar daklimaatkoepel@gmail.com met vermelding:
Akkoord met de doelstellingen van De Aalsterse Klimaatkoepel.”
Je kan vrij kiezen of je je naam of die van je vereniging laat publiceren bij de ledenlijst van DâK. Als je dat wil, laat het ons weten. Mensen of verenigingen die een website of blog hebben, kunnen ons die ook melden, dan maken we op de DâK-website een link.

Het charter van De Aalsterse Klimaatkoepel:
· Voor wie als individu lid wil worden:
Ik onderschrijf het memorandum van de nationale Klimaatcoalitie: http://www.klimaatcoalitie.be/Memorandum
Ik streef in mijn manier van leven, energiegebruik, consumptie enz. naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Ik probeer andere mensen te overtuigen van het belang van een zo duurzaam mogelijke manier van leven.
Ik steun de doelstellingen van de Klimaatcoalitie en wil mogelijk meewerken aan concrete initiatieven die leden van DâK en de klimaatkoepel in Aalst organiseren.


· Voor wie als vereniging / organisatie / bedrijf / school ... lid wil worden:
Wij onderschrijven het memorandum van de nationale Klimaatcoalitie: http://www.klimaatcoalitie.be/MemorandumIn het kader van onze activiteiten zullen we bijzondere aandacht besteden aan het thema klimaatverandering en aan de ecologische, Noord-Zuid- of sociale dimensie ervan.We zullen ons personeel, vrijwilligers en leden sensibiliseren voor de problematiek van de klimaatverandering en voor de dringende noodzaak om tot actie over te gaan.We zullen de oproepen tot mobilisatie van de Klimaatcoalitie ondersteunen door ze bekend te maken bij de eigen achterban en indien mogelijk meehelpen bij de uitvoering van acties die de coalitie organiseert.Bij de activiteiten van onze vereniging proberen we zo veel mogelijk de CO2-uitstoot te verminderen en alle vormen van duurzame ontwikkeling te bevorderen.
We maken de initiatieven van andere leden en/of partners van de Aalsterse Klimaatkoepel bekend, en steunen gemeenschappelijke initiatieven in Aalst.

En wat mag u als lid van DâK verwachten ?
· Je krijgt geregeld een elektronische nieuwsbrief met activiteiten die DâK en haar leden in Aalst organiseren.
· Via de DâK-blog en Facebookgroep krijg je informatie, tips en links rond de klimaatopwarming en hoe we daar concreet iets kunnen aan doen.
· Je leert in Aalst een hele reeks klimaatbewuste mensen en verenigingen kennen, die stap voor stap er samen willen voor zorgen dat Aalst een duurzamere stad wordt.
· Je maakt deel uit van een netwerk waarmee we ook promotie voeren voor jullie klimaatacties.

In het vorige blogbericht van DâK (8 februari) vind je de uitnodiging om lid te worden, de gegevens die we dan graag ontvangen, en het mail-adres van De Aalsterse Klimaatkoepel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten